Energiebelasting terugvragen bij meerdere WOZ objecten achter 1 energieaansluiting
Woningen of panden kunnen bestaan uit meerdere WOZ-objecten. Die worden aangeduid met afzonderlijke adressen. Meestal zit hem het verschil in de huisnummertoevoeging waarbij bijvoorbeeld naast het oorspronkelijke nummer 41 later ook 41A, 41B en 41C zijn toegevoegd. Dit soort situaties ziet men vooral bij woningen waarvan splitsing heeft plaatsgevonden. Het oorspronkelijke pand / woning is daarbij in de loop der tijd gesplitst in meerdere zelfstandige eenheden. Voor dergelijke situaties is iets bijzonders aan de hand voor wat betreft de vaststelling van de te betalen energiebelasting op de energienota. Veelal bleek het namelijk te lastig om ook de energievoorziening (gas en electra) te splitsen en zijn de afzonderlijke sub-adressen aangesloten op 1 hoofdmeter op het hoofdadres. Energiebelasting terugvragen bij meerdere WOZ objecten achter 1 energieaansluiting is mogelijk.
De energieleverancier brengt de energiebelasting aan de contractant in rekening als onderdeel van de energienota. Deze contractant is degene die de overeenkomst met de energieleverancier heeft afgesloten. Veel staat het contract op naam van degene die op het aansluitadres woonachtig is. Het is in een dergelijke situatie niet mogelijk om energiebelasting voor meerdere WOZ objecten achter die ene energieaansluiting terug te vorderen bij de energieleverancier. Daarvoor moet je namelijk direct bij de fiscus zijn. Hierbij moet je de volgende zaken aanleveren:
Je kunt dikwijls energiebelasting terugvragen bij meerdere WOZ objecten achter 1 energieaansluiting doordat er in een dergelijke situatie het recht bestaat om de heffingskorting op energiebelasting meerdere keren toe te passen. Alle woningen (of zelfstandige verblijfsruimten zoals een kantoor) maken aanspraak op een eigen heffingskorting. Per WOZ-object scheelt dat zo’n € 600 aan energiebelasting.
De termijn voor het terugvorderen van energiebelasting bij de fiscus is ruim, maar de communicatie verloopt niet altijd even soepel. Communicatie kan enkel geschieden per post en er zijn geen openbare aanspreekpunten. Je moet bovendien jaarlijkse zelf telkens het initiatief nemen. Toch is het de moeite waard, zeker omdat je bij een eerste verzoek tot teruggaaf met terugwerkende kracht een beroep kunt doen. Als specialist voor wat betreft deze regeling leggen wij graag uit wat wij voor je kunnen betekenen.