Teruggaaf energiebelasting bij gesplitst huis

Van een gesplitst huis is sprake wanneer een pand in de loop der tijd is opgedeeld in verschillende adressen. Veelal worden die aangeduid met lettertoevoegingen zoals A, B, C, etc. Het betreft met het oog op de wet afzonderlijke WOZ-objecten, mits ze aan voorwaarden voldoen waaronder de mogelijkheid van zelfstandig gebruik (eigen ingang, sanitaire voorzieningen en eventueel een eigen keuken). Dergelijke objecten hebben een eigen kadastrale aanduiding en worden op de WOZ-beschikking apart benoemd. Met dergelijke gesplitste onroerende zaken is in het kader van de energiebelasting iets bijzonders aan de hand, maar de regels hieromtrent zijn niet algemeen bekend. Er is namelijk een mogelijkheid van substantiële teruggaaf energiebelasting bij een gesplitst huis.

Huis of pand gesplitst in meerdere WOZ-objecten, dan ook recht op meerdere heffingskortingen

De regels omtrent zelfstandig gebruik m.b.t. afzonderlijke onroerende zaken hebben geen betrekking op de energieaansluiting. In de praktijk is deze lastig splitsbaar of is dat duur. Een gesplitste woning of een gesplitst pand heeft daarom dikwijls toch maar 1 energieaansluiting m.b.t. gas en electra waarvan meerdere adressen gebruikmaken. Teruggaaf energiebelasting is dan mogelijk doordat de eenmalige heffingskorting die standaard wordt toegepast door de energieleverancier, feitelijk per adres mag worden toegepast. Daardoor verlaagt de energierekening met een bedrag van zo’n € 600 per jaar per adres. 

teruggaaf energiebelasting bij gesplitst huis

Wat moet je doen om je energienota te verlagen?

Enkel degene op wiens naam het contract met de energieleverancier staat kan een verzoek om teruggaaf energiebelasting bij een gesplitst huis indienen. Dat doet men echter niet bij de energieleverancier maar direct bij de belastingdienst. Je moet zelf jaarlijks het verzoek indienen en de nodige documenten opsturen naar de fiscus. Het is zelfs mogelijk om teruggaaf energiebelasting met terugwerkende kracht te bedingen. Het bedrag wordt vervolgens op de rekening van de energiecontractant gestort. Die kan de teruggaaf desgewenst verdelen onder de verschillende gebruikers of het jaarlijkse bedrag dat hij/zij doorberekent aan de overige huurders of eigenaren, in mindering brengen op de jaarlijkse doorbelasting voor energie.

 

De contacten met de specifieke afdeling binnen de belastingdienst die zich hiermee bezighoudt, verlopen in de praktijk stroef. Een goede optie is daarom om je jaarlijkse aanvraag uit te besteden aan een specialist. Lees hier wat Ondernemersgevoel.nl hierin voor je kan betekenen. Wij waarborgen dat je geen teruggaaf energiebelasting bij een gesplitst huis misloopt.