Terugvragen energiebelasting bij meerdere woningen aangesloten op één meter

In de praktijk komt het nog wel eens voor dat meerdere zelfstandige woningen of verblijfsruimtes (zoals kantoren) zijn aangesloten op één en dezelfde meter voor elektriciteit en gas. Met name in oudere binnenstedelijke gebieden, bij monumentale en oudere panden komt men dit verschijnsel dikwijls tegen. Veel van dit soort panden zijn in de loop der tijd namelijk opgedeeld in verschillende afzonderlijke woon- of verblijfseenheden, ook wel WOZ-objecten genoemd. Het creëren van voor de wet zelfstandige onroerende zaken vergt onder andere een eigen toegangsdeur en eigen sanitaire voorzieningen. Het splitsen van de totale inpandige infrastructuur op het gebied van energievoorziening is echter uiterst complex en kostbaar. Vandaar dat de situatie waarin meerdere woningen zijn aangesloten op één meter bij splitsing veelvuldig voorkomt.

Waarom is het terugvragen van energiebelasting in een dergelijke situatie mogelijk?

Energiebelasting wordt geheven namens de overheid, bovenop de reguliere tarieven van energiemaatschappijen. De regels en tarieven wijzigen jaarlijks en beïnvloeden het verbruik. Net als bij andere belastingmiddelen kent de energiebelasting een heffingskorting die in mindering wordt gebracht op de te betalen energiebelasting. In situatie waarbij meerdere woningen zijn aangesloten op één meter ontvangt alleen de hoofdgebruiker op het aansluitadres de energienota waarbij de heffingskorting alleen voor het aansluitadres wordt toegepast. De wet bepaalt echter dat de heffingskorting per gebruiker te worden toegepast.

 

Het aantal onroerende zaken oftewel WOZ-objecten dat op één meter is aangesloten, bepaalt dus het aantal keren dat de heffingskorting in mindering mag worden gebracht.

Terugvragen energiebelasting bij meerdere woningen aangesloten op één meter

Wat moet je doen?

Is er bij jou sprake van een situatie waarbij meerdere woningen zijn aangesloten op één meter, dan kun je per onroerende zaak zo’n € 600 besparen op de energienota. Dat kan zelfs met terugwerkende kracht. Dien hiertoe een onderbouwd verzoek in bij de belastingdienst. Daarbij dien je een aantal documenten mee te sturen. 

 

Wil je meer weten over hoe dit proces in zijn werk gaat? Ondernemersgevoel legt het graag vrijblijvend uit.